Icoane
Cărţi
Învăţături
Diverse
Icoana Zilei
|
Prăznuirea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina
Hramul Mănăstirii „Radu Vodă“ din Bucureşti
Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, ocazie cu care Mănăstirea "Radu Vodă" din Bucureşti şi-a sărbătorit al doilea hram. Sute de credincioşi au stat la rând, chiar cu câteva zile înainte de praznic, pentru a se închina la moaştele Sfântului Nectarie, care au fost aşezate într-un baldachin în curtea mănăstirii.
Credincioşii bucureşteni ataşaţi de Mănăstirea "Radu Vodă" l-au cinstit cu deosebită evlavie pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, despre care cântările slujbei lui spun că "s-a arătat în vremurile din urmă prieten cu adevărat al virtuţilor". Într-adevăr, în Sfântul Nectarie s-au putut vedea toate virtuţile, şi mai cu seamă răbdarea, smerenia şi râvna pentru cele dumnezeieşti. Biserica Mănăstirii "Radu Vodă" a fost neîncăpătoare în ziua praznicului. Sute de credincioşi au venit să se închine la părticica din sfintele lui moaşte şi să participe la slujbele care au fost oficiate în biserica mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi egumenul Schitului Darvari, părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii "Radu Vodă", părintele Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Ortodox "Nifon Mitropolitul" din Bucureşti, precum şi alţi preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a arătat că întreaga viaţă a Sfântului Nectarie a fost presărată de numeroase încercări şi ispite, pe care le-a biruit prin multa sa răbdare şi smerenie.
"Sfântul Nectarie este cel mai cunoscut sfânt al vremurilor din urmă din Grecia, unde aleargă mulţime de popoare ca să-i ceară ajutorul şi prin rânduiala preabunului Dumnezeu o părticică din sfintele lui moaşte a fost dăruită şi Mănăstirii "Radu Vodă". Şi la această mănăstire mulţi oameni găsesc mângâiere şi tămăduire. Viaţa Sfântului Ierarh Nectarie este un îndemn pentru fiecare dintre noi, ca să ne trăim viaţa în smerenie şi bunătate. Viaţa noastră trebuie să fie o mărturisire a lui Hristos, aşa cum viaţa lui este pentru noi toţi, care o citim şi o învăţăm, o frumoasă mărturisire a lui Hristos", a spus PS Varsanufie Prahoveanul. La Sfânta Liturghie a participat şi Adrian Nicolae Lemeni, secretar de stat pentru Culte în Guvernul României, şi Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. "Pentru noi toţi este o mare sărbătoare, întrucât Sfântul Nectarie este un model de smerenie, este chipul smereniei vindecătoare, pentru că smerenia ne vindecă lăuntric pe fiecare dintre noi şi, în acelaşi timp, prin sfinţii care sunt modele desăvârşite de smerenie vindecă lumea întreagă. Cred că din acest motiv suntem atât de mulţi astăzi, cinstindu-l pe Sfântul Nectarie în Bucureşti, căci fiecare dintre noi simţim nevoia să fim vindecaţi şi recunoaştem în acelaşi timp că această vindecare ne vine de la o persoană desăvârşit blândă şi desăvârşit răbdătoare şi desăvârşit smerită, cum a fost Sfântul Nectarie", ne-a spus Bogdan Tătaru-Cazaban.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, "podoaba Greciei", a fost un om ales al lui Dumnezeu, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului trecut în Grecia. După scurt timp de la trecerea sa la cele veşnice, moaştele lui au fost descoperite ca tămăduitoare, fapt care a dus la rapida lui canonizare. Sfântul Nectarie este foarte iubit şi în Biserica Ortodoxă Română, iar o părticică din sfintele lui moaşte se află la Mănăstirea "Radu Vodă" din 2002.
Sărbătoarea Sfântului Nectarie Taumaturgul a adunat creştinii din toată ţara:
Vindecătorul de cancer, cinstit de toţi românii
Români din toată ţara, dar şi din străinătate s-au adunat miercuri, 9 noiembrie, în bisericile închinate Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, nădăjduind în ajutorul său. Tineri sau bătrâni, sănătoşi sau bolnavi, credincioşii au simţit în Sfântul Nectarie sprijinul de care au nevoie pentru a trece peste supărările vieţii.
O părticică din moaştele Sfântului Nectarie a ajuns în acest an la Biserica "Sfântul Ierarh Nectarie" din Constanţa. Aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în noaptea dintre 8 şi 9 noiembrie de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. "Creştinii au evlavie la Sfântul Nectarie, bolnavii cer alinare şi cei îndoielnici în credinţă cer întărire şi toţi cei săraci cer ajutor. Toţi creştinii au nevoie de dragostea şi prietenia Sfântului Nectarie", a arătat Înalt Preasfinţitul Teodosie. Biserica este deschisă în permanenţă pentru creştinii care vor să se închine cinstitelor moaşte ale Sfântului Nectarie, până în seara zilei de duminică, 13 noiembrie.
O altă părticică a cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh se află la Tulcea, în capela Căminului de bătrâni "Sfântul Nectarie". Şi aici credincioşii s-au adunat în număr mare, slujba Sfintei Liturghii fiind săvârşită de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. Preasfinţia Sa a oficiat slujba la altarul de vară al capelei, ca toată lumea să aibă loc.
Mângâiere pentru toţi bolnavii
La Galaţi, sărbătoarea Sfântului Nectarie a început în capela Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei", unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa elevilor. De aici, icoana sfântului, care poartă şi o părticică din moaştele sale, a fost purtată de preoţi împreună cu moaştele Sfântului Apostol Andrei la Spitalul Judeţean din Galaţi. Aici, încă de dimineaţă, pe holul spitalului s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu în sobor de 15 preoţi, la care au participat bolnavii şi cadrele medicale, iar apoi preoţii au mers din salon în salon pentru ca fiecare bolnav să poată cere tămăduire pentru boala lui.
Mănăstirea "Buna Vestire" din Bolintin Vale, Episcopia Giurgiului, şi-a sărbătorit şi ea cel de-al doilea ocrotitor. Cu acest prilej, în biserica mănăstirii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, iar la finalul slujbei a avut loc lansarea cărţii "Buna Vestire - Mănăstirea de la Bolintin Vale", scrisă de profesorul Gabriela Dan. Apărută la Editura Episcopiei Giurgiului, această lucrare vede lumina tiparului în contextul împlinirii celor 578 de ani de la prima atestare documentară a vechii mănăstiri.
În Arhiepiscopia Craiovei, cei mai mulţi credincioşi au venit în localitatea doljeană Branişte, a cărei biserică poartă hramul sfântului tămăduitor. Sfântul lăcaş adăposteşte fragmente din veşmintele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfintei Parascheva, împreună cu o icoană a Sfântului Nectarie, care a săvârşit de-a lungul timpului numeroase minuni.
articole preluate din Ziarul Lumina
|