Sfantul Nectarie impreuna cu Maica Domnului si Domnul Dumnezeu


Icoane
Cărţi

Învăţături
Diverse

Icoane Ortodoxe


    


    Icoana Zilei

  

 

 

 

 

 

 


Manastirea Eghina,Grecia

 

 

        Sf.Nectarie din Eghina – Bunicutul Meu

       Ar fi multe de spus despre acest Sfânt minunat! Dar cuvintele omeneşti sunt puţine şi nu pot exprima înălţimea virtuţilor şi sfinţeniei atinse de prin multa sa nevoinţă şi dăruire lui Dumnezeu. Pe mine m-a uimit încă de când i-am citit prima dată viaţa… am plâns ca un copil… Îmi aduc aminte cum în urmă cu 7 ani eram în anul III la Seminar şi am văzut la un coleg al meu mai mare cartea cu Viaţa Sf. Nectarie. I-am cerut cartea sa o pot citi si eu… am plans mult de tot în acea seara… căci nu am lasat cartea din mână, până nu am citit-o pe toată… Şi atunci l-am rugat pe Sf.Nectarie să mă invrednicească şi pe mine să am o icoană cu Dânsul. După 2 zile aveam această icoană. I-am multumit Sf. Nectarie căci si Acatistul său îl gasisem… Eram atât de fericit!!! Din acea zi Sf. Nectarie a devenit PRIETENUL meu „de toate zilele”. Orice gând mi-l îndrept către acest Sfânt MINUNAT! Mă rog mult acestui sfânt… Primul meu gând, prima bucurie, prima multumire, tot îi dăruiesc lui.
   Ceea ce m-a uimit cel mai mult este că Sfântul răspunde imediat la rugăciune! Nici nu apucam să rostesc un cuvânt că Sf. Nectarie îmi şi răspundea imediat… Un gând mi-a fost cândva către Sfântul Nectarie: „Sfinte al meu, Nectarie, Sfintele tale moaşte sunt împărţite în toată lumea, peste tot, chiar şi în casele oamenilor… Te rog frumos să mă învredniceşti şi pe mine păcătosul să am doar o bucăţică mică cât un vârf de ac din sfintele tale moaşte.. îmi doresc atât de mult… Te iubesc atât de mult Sfinte al meu…” şi cu acest gând am rămas mai bine de patru ani, când la împlinirea vârstei de 22 ani, am primit de la părintele duhovnic, o particică din Sf. moaşte ale Sf. meu Nectarie, mai mare decât un vârf de ac… Bucuria aceea de când am primit Sf.moaşte, o am şi acum vie in inima şi in sufletul meu. Mi-a spus parintele sa le pun la crucea de la gat. Crucea mea fiind de lemn, am facut un locusor pt a aseza sf.moaste acolo. Si astazi port cu grija si cu frica dar cu mare dragoste Sf. Moaste la pieptul meu, aproape de inima, unde este Sfantul meu drag!
    Nu am cuvinte de lauda, sau sa imi exprim bucuria ce o am de la Sfantul Nectarie si pentru Sf. Nectarie. M-a invrednicit Sfantul sa ajung de doua ori in Eghina, sa ma inchin Sf. Sale moaste si sa ma asez cu frica si bucurie, cu mari emotii pe patul unde Sfantul isi odihnea nevoitorul trup.
    Dar Sfantul Nectarie este pentru mine nu numai un prieten, ci si “mama si tata”, “frate si sora”, nu am cuvinte sa imi exprim cum il simt pe Sfantul Nectarie, desi ma necajesc tare cand gresesc si pacatuiesc… ma simt atat de vinovat… Dar Sf. Nectarie nu m-a parasit niciodata si am simtit cum m-a iertat si ma iarta! Simt cum imi da curaj in viata si in fapte sa urmez poruncilor Domnului Hristos!
    Raman mut in fata multor minuni prin care am trecut atat eu personal cat si cu parintii impreuna, salvandu-ne din mari necazuri si probleme familiare, dar si de sanatate si multe alte nevoi. Toti cei ce luau contact cu mine aflau de Sfantul Necatarie si de cat de mult il iubesc… incat am fost numit de catre multi “copilul Sf. Nectarie”. Acasa am pus peste tot icoane si fotografii cu Sfantul… Pe toti cei ce sunt in nevoi si deznadajduiti si imi cer ajutorul, ii indemn sa se roage acestui minunat Sfant. Si nu putini au fost aceia, caci reveneau la mine cu multumirea ca Sfantul Nectarie i-a ajutat in nevoile lor. Si ei mai departe spuneau altora cat de mult i-a ajutat pe ei Sf.Nectarie “descoperit” la mine… Pe mine ma umplea de bucurie ca sfantul se facea cunoscut tot mai mult si minunile cresteau.. si oamenii se intareau in credinta in Dumnezeu si aveau mare dragoste de Sfintele Slujbe!!!
    Astfel se implinea cuvantul care zice ca “minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Dumnezeul lui Israel”!
    In toamna anului 2006, de Sarbatoarea Sf. Paraschiva de la Iasi, pe atunci IPS. Daniel – acum PF. Daniel – a adus la Iasi Moastele Sf.Nectarie din Eghina. Cu 2 saptamani inainte fusesem in Eghina, dar pt ca venise acum in Romania voiam sa merg si eu la Iasi. Si i-am spus asa Sf.Nectarie: “Sfinte Nectarie, m-ai ajutat sa merg in Eghina acasa la tine sa ma inchin Sf. Tale moaste acolo, te rog ajuta-ma ca sa ajung la Iasi sa ma inchin iar Sf. Tale moaste ca acum tu ai venit la mine acasa, si daca ai venit, cum sa nu ne intalnim?” Si Sf. Nectarie m-a auzit si m-a ajutat sa ma inchin si Sf. Paraschiva si Dansului! Si nu am stat decat 3 secunde la coada… M-a ajutat de am intrat repede printr-un prieten ce era cantaret la Catedrala!
    La cateva zile dupa casatoria mea (august 2009) fiind impreuna cu sotia la o pensiune, deodata Moastele Sf.Nectarie din Crucea ce o port la gat au inceput a raspandi mireasma de bun miros, de am cazut cu sotia la pamant de uimire. Tot prin randuiala Sf. Nectarie printr-o colega de facultate ce este Schimonahie am primit o particica din sicriul Sf.Nectarie. Si aceasta si Sf.Moaste au raspandit MIREASMA!
    Nu aveam o racla mica in care sa tin crucea de la gat cu Sf. Moaste ale Sf. Nectarie. Si am zis sa astept pana mai merg in Grecia sa imi iau de acolo, asa cum am cumparat pt. racla cu Sf. Moaste ale Sf. Ioan Gura de Aur ce le am acasa la parinti! Cand pe neasteptate un parinte staret de la o manastire din apropiere ne-a daruit o cutiuta pentru Sf. Moaste potrivita pt. a tine Sf.Moaste atunci cand nu o port, ca sa fie la loc de cinste! Minunea Sfantului! Stia ca imi doresc aceasta, ca ii spusesem Sfantului!
    Imi doream sa am si eu macar o icoana pictata pe lemn! Imi plac foarte mult! Si Sf.Nectarie a randuit ca prima mea icoana pictata pe lemn sa fie cu Sf.Nectarie! Trebuia sa platesc o suma destul de mare, dar tot Sfantul a lucrat ca sa nu mai platesc si doar sa o pomenesc pe cea care mi-a pictat icoana cu Sf.Nectarie.
    Asa a lucrat Sfantul Nectarie sa am poze si icoane cu Sfantul Nectarie, ba mai mult, sa am tot ce s-a tiparit despre Sfantul la noi in tara ba chiar si audio. Cand am fost in 2007 in Eghina mi-am luat THEOTOKARIONUL Sf. Nectarie (Colectia de imne alcatuite de Sf. Nectarie MAICII DOMNULUI). Inca nu stiu greaca, dar tot cu ajutorul Sf. Nectarie o voi invata ca sa pot citi in limba sa cuvintele sale sfinte!
    La noi acasa arde necontenit candela in fata Icoanei Sf. Nectarie unde tinem si mica racla cu Sf. Moaste ale Sf. Nectarie!
    Si mama a fost de nenumarate ori tamaduita de Sf. Nectarie in urma rugaciunilor. Iar sora mea stie Acatistul pe dinafara! Pe mine m-a ajutat in nenumarate randuri atat la scoala la examene cat si in viata de zi cu zi! Iar pe sotia mea la fel, caci mergand nepregatita la un examen si rugandu-se Sf. Nectarie si avand la gat Crucea cu Sf. Moaste, a luat cea mai mare nota dintre toate colegele! Mama-soacra la fel: desi foarte bolnava, de cand avem Sf. Moaste in casa, se simte foarte bine si poate lucra fara impiedicare din cauza bolii! Si nu se putea deplasa decat pe distante foarte mici, mai mult pe langa casa! Acum merge fara probleme in satul vecin la Taina Sf. Maslu, acolo unde avem pe Pr.Duhovnic.
    Sf. Nectarie a inceput sa fie cunoscut prin noi nevrednici de catre mai multi vecini si vin la noi si cer Acatistul Sf. Nectarie sau Paraclisul si prin rugaciunea catre Dansul capata ajutorul Sau.
    Sunt multe minunile prin care am trecut datorita acestui Sfant Minunat. Nu am cuvinte de a spune si de a descrie asa cum am trait fiecare din minuni!
    Sfantul Nectarie nu inceteaza sa faca minuni, nu va pot descrie cat de mult il simt alaturi! Il simt ca aerul ce il respir, nicaieri fara EL! Lucreaza mereu in viata mea.. desi il supar cu atat de multe patimi... NU ma lasa... ma simt jenat, ma simt nevrednic... dar IL SIMT CUM MA IARTA!!! il simt cum ma mangaie si IMI SPUNE SA PRIND CURAJ sa MERG INAINTE spre Hristos, ca acolo ma asteapta impreuna cu El! Nu va pot descrie ce simt, cum simt, ca ma UMPLU DE LACRIMI! Nu va vine sa credeti, ca pe unde ma duc si spun de Sf. Nectarie TOTI se "contamineaza"! Si asta ma BUCURA enorm! Am dat niste Acatiste ale Sf. Nectarie (format de buzunar) si iconite si celor care le-am dat s-au INDRAGOSTIT efectiv de EL! nestiindu-l, au avut incredere in ce le spuneam despre Dansul, si au inceput sa se roage LUI, si Sf. Nectarie imediat si-a inceput LUCRAREA!!! Raman MUT, fratii mei, RAMAN MUT!!! LUCREAZA ATAT DE MINUNAT!
    ...unde este IUBIRE si JERTFA PT. APROAPELE este ceva sigur ca Sfantul Nectarie AJUTA si ASCULTA RUGACIUNEA!!! daca facem doar asa, ca sa "ispitim" pe Sfantul, "sa vad daca ma poate vindeca" poti astepta N ani ca nu te asculta... nici macar Sfantul, dar Dumnezeu...? Uneori am spus si eu unei persoane ca ma voi ruga pt. ea (avea mare nevoie) nici nu am ajuns acasa sa ma pun la rugaciune, ca sunt sunat si imi spune ca s-a trecut totul... am ramas uimit si ma intrebam cum de? si mi-am adus aminte ca o incurajasem pe acea persoana sa aiba nadejde in Dumnezeu si Sf. Nectarie si va fi bine si ma voi ruga si eu... si imediat in mintea mea ma rugasem pt ea... cerusem sa se faca voia lui Dumnezeu... si iata, ca a fost voia Lui... depinde de credinta noastra a fiecaruia! SA NE RUGAM! SA NE RUGAM! SA NE RUGAM!!!

    Cineva m-a intrebat cum este rugaciunea pe care o fac eu catre Sfantul Nectarie...
      Rugaciunea ce o fac catre Sf. Nectarie nu este altceva decat o simpla CONVERSATIE!!! cum asa? pai ii spun Sf. Nectarie ca CELUI MAI BUN PRIETEN AL MEU TOT CE AM IN SUFLET!!! VORBESC ORICE CU DANSUL!!! Desi nu-mi raspune cu vorbe auzite ci imi raspunde TAINIC in suflet!!! Este o conversatie ca de la prieten la prieten!!! Efectiv vorbesc ORICE cu dansul!!! NU am ce sa ii ascund ca oricum stie, si asa ii spun tot ce am, dar ideea e ca atunci cand iubesti pe un prieten al tau, ai mereu dorinta de a comunica cat mai mult cu el!!! Nu te mai saturi vorbind cu el!!! Asa si eu cu Sf. Nectarie, vorbesc mereu, sau uneori citesc ACATISTUL Sau!!! simt uneori ca trebuie sa il citesc sau sa il ascult!!! Acum au scos cei de la "Nectarie Protopsaltul" din Bucuresti CD cu Paraclisul Sf. Nectarie, pe care il ascult si de 40 de ori pe zi, nu ma satur sa il ascult! Ba mi l-am pus si in telefon si cand am posibilitatea il scot si ascult (cant incet) Paraclisul Sfantului. Este o carticica mica visinie scoasa de Ed.Bizantina cu "Viata, Acatsistul si PAraclisul Sf. Nectarie" in traducerea pr. Diacon Cornel Coman! Este o carticica superba si f. usoara! Aceea o port tot timpul cu mine, si cand intarzie un prof. la curs, scot carticica si citesc sau Acatistul sau Paraclisul Sf. Nectarie!!! In conversatiile mele cu Sf. Nectarie nu uit sa ii multumesc de fiecare data pt toata ocrotirea sa. Ba sa iti spun ca nu stiam sa fac mancare si din ce stiam din auzite m-am pus si eu sa fac o ciorba, am cerut ajutorul Bunicutului meu, si m-am apucat de treaba! Cand era gata am scos Crucea cu Sf. Moaste si am insemnat deasupra oalei de 3 ori mancarea si am zis "faca-se voia ta, Sf. Nectarie!" si a iesit atat de buna ca m-am speriat... dar si o bucurie ce m-a prins incat am inceput sa plang... Stiu sa fac de toate, dar mai putin mancarea... care cu ajutorul Sf.Nectarie am invatat!!!
    Deci trebuie SINCERITATE si SIMPLITATE in comunicarea noastra atat cu Hristos cat si cu Maica Domnului cat si cu Sfintii! Nu e nevoie de formule si replici sa-L dea pe spate pe Hristos (iertare de expresie) ci simpliatate ca si El, Hristos, sincer si cu cuvinte putine!!! Atunci rugaciunea devine de FOC si este ca tamaia binemirositoare inaintea Sa!!! Asa Sfintii dobandeau atat de repede SFINTENIA inca din timpul vietii, pt. ca erau simpli in rugaciune si sinceri! Asta Il atragea pe Duhul Sfant in ei si deveneau inainte-vazatori! Cu astfel de rugaciune simti cum te apropii de Hristos sau de sfinti!!! ba chiar ajungi in acea stare incat sa nu mai bagi de seama cand trece timpul... pot trece 10 min. sau 5 h. fara sa constientizezi... Din mila lui Dumnezeu stiu astfel de persoane care se roaga asa, simplu, cu cuvintele lor din suflet, sincere! si au ajuns la stari de RAPIRE cereasca, adica de contemplatie!!!
Dumnezeu sa ne miluiasca si ne mantuiasca pt. rugaciunile TUTUROR Sfintilor si a Maicii Preacurate!!! AMIN!!!
     Din cate ne-a scos Sf. Nectarie si pe noi familia noastra din cate NECAZURI si PROBLEME, nu mai zic de boli... Dar NUMAI prin STARUINTA in rugaciune, prin lepadarea de pacate, si UNIREA cu Dumnezeu prin Sf. Spovedanie, Sf. Impartasanie si FAPTELE BUNE presarate de RUGACIUNE!!! Precum un copil plange ca sa il ia mama sau tata in brate nu se potoleste pana nu invinge, adica pana nu le provoaca mila prin insistenta nu se da batut pana cand unul din parinti il ia in brate unde simte cel mai bine dragostea lor, atunci se simte in siguranta... asa trebuie sa facem si noi cu MAMA noastra Care este Dumnezeu, caci noi Il consideram a fi de gen masculin, NU este asa, ci Il putem numi si MAMA!!! Apoi sa Ii zambim lui Dumnezeu plini de recunostinta si sa Ii multumim pt Darurile Sale!!! Sf. Nectarie este OCROTITORUL familiei noastre, peste tot casa ne este impodobita cu icoane sau poze cu Sf. Nectarie... Fiecare din noi alearga la Sf. Nectarie cand are ceva, fie fratii mei cu scoala, fie parintii mei cu problemele lor familiale...
In Schimb, eu il numesc BUNICUTUL MEU atat de mult il IUBESC incat NU am cuvinte sa descriu... e imposibil... dar cu ajutorul Dansului ne-a izbavit din MARI si GRELE necazuri!!!
Slava lui Dumnezeu pt. bineplacutul Sau Sf. Nectarie!!!
     Linistea in rugaciune nu se dobandeste decat prin nevointa si silinta, cu staruinta! Nici un campion nu castiga medalia de aur daca nu face mii de antrenamente, pana nu da cu capul de pereti si se raneste de N ori... isi rupe maini si picioare... intra in spital! dar e nu se lasa! Asa e si in lupta Duhovniceasca! Sfantul Nectarie vede vointa fiecaruia, vede dragostea fiecaruia, vede tot! Dar el NU ne lasa, desi ni se pare ca nu ne ia in seama rugaciunile! Asta e o stare de „foame”! Ne creaza o stare de „foame” ca sa ne faca sa ne dorim mult mai mult... ne ajuta cate putin... ne da cate un pic din dulceata sa... nu ne da tot! Ci ne spune „daca mai vrei sa iti dau si restul, nu te lasa de mine, ci striga-ma mereu in rugaciune! Nu te voi lasa, ci daca ceri cu credinta Eu voi fi in ajutorul tau atunci cand e nevoie!”
Sfantul Nectarie ne mai lasa sa mai strigam la Dansul... nu pt. ca nu ne aude ci pt. ca vrea sa ne vada staruinta si dragostea fata de el si credinta in ajutorul lui, daca noi ii cerem sincer! Si daca ne va fi de folos indata ne va auzi! Pacea in rugaciune vine in masura dragostei noastre fata de Sfantul Nectarie, de Bunicutul cum ii spun eu! Nu se poate ca fata de o persoana pe care o iubesti sa nu simti dragalasenie, sa nu il sorbi din priviri! Asa si cu Bunicutul... atat timp cat ii daruiesti iubirea ta, el ti-o va da pe a lui si uite asa in daruirea iubirii apare PACEA si implicit BUCURIA!!!
      Sfantul Nectarie este chipul iubirii lui Dumnezeu, nu se opreste din IUBIRE pentru oamenii nevoiasi si neputinciosi care au nevoie de ajutor nu numai trupesc cat mai ales pentru cel sufletesc, pt. a se intari in credinta cel ajutat!!! si pentru a se intoarce la POCAINTA, pentru a face VOIA Domnului... azi putin maine mai mult si poimane sa poata deveni si el sfant.. dupa porunca Dumnezeiasca "Fiti sfinti precum Tatal vostru cel din ceruri Sfant este!" Sa ne rugam LUI cu credinta si ne va ajuta sa ne MANTUIM, ca nu putem avea prieteni mai fideli decat pe Maica Domnului si pe Sfinti inaintea Atotputernicului Dumnezeu!!!

 

 

Copyright ©2009 sfantulnectarie.ro


“ Aliluia ,Binecuvântat Esti ,Dumnezeul Parinţilor Noştri ! "